Career Stories

"Ik heb o.a. voor de accountancy gekozen vanwege de doorgroeimogelijkheden en omdat het een mooie basis biedt voor mijn verdere financiële carrière."

Andy Wong

Leuk dat je de tijd neemt om mijn verhaal te lezen! Mijn naam is Andy Wong en ik ben assistent accountant in de controlepraktijk. In dit artikel zal ik alles vertellen over het werken bij accon avm. Accon avm is een full service MKB accountantskantoor en op dit moment nummer 8 in Nederland als je kijkt naar de grootte van de omzet. Wij hebben een totaalpakket aan dienstverlening om ondernemers zo goed mogelijk te kunnen helpen ondernemen. Ik ben zelf werkzaam op de controlepraktijk. Dat wil zeggen dat ik samen met mijn team de accountantscontrole uitvoer voor de klanten in onze klantenportefeuille.

In mijn omgeving hoor ik vaak wisselende reacties op mijn werk binnen de accountancy. De één denkt dat ik alleen maar in pak de hele dag op kantoor met cijfers bezig ben en een ander denkt dat last heb van een hoge werkdruk en heel veel uren overwerk. Weer anderen denken bij het werken in de accountancy aan deskundige mensen, die lastig zijn voor de klant, omdat ze komen vertellen wat ze moeten doen. In al deze beelden zit een kern van waarheid. Ik ga vaak in pak naar kantoor, maak in bepaalde periodes veel overuren en ben soms wel eens lastig voor mijn klanten. Dit hoort er ook allemaal een beetje bij onze sector, maar waarom heb ik dan toch voor dit vakgebied gekozen en accon avm gekozen? En waarom heb ik niet gekozen voor bijvoorbeeld een baan in het reguliere bedrijfsleven?

Enerzijds heb ik gekozen voor de accountancy, omdat er in onze branche goede doorgroeimogelijkheden worden geboden en  ik volledig betaald mijn post-masterstudie kan behalen. Anderzijds biedt een opleiding en werkervaring binnen de accountancy mij een hele goede basis voor een verdere carrière in de financiële wereld! Ook heb ik voor de accountancy gekozen vanwege de diversiteit. Ik zie namelijk ontzettend veel bedrijven met diverse typologieën en op deze manier kan ik er goed achter komen welke bedrijven en sectoren goed bij mij passen.

Mijn keuze voor de accountancy stond al vast voor ik met mijn master opleiding begon. Ik heb in het verleden verschillende vakken gevolgd die mij interesseren, zoals externe verslaggeving, administratieve organisatie, wiskunde en management. Al deze vakken komen samen in de accountancy. Het leukste van het vak vind ik dat je continu in contact bent met collega’s en klanten om kennis uit te wisselen en de kwaliteit van dienstverlening steeds weer naar een hoger niveau te brengen.

Nu komt de accountancy vaak slecht in nieuws vanwege de zogenaamde slechte kwaliteit die wordt afgeleverd en frauduleuze zaken, maar gelukkig treedt de Autoriteit Financiële Markten hier streng tegen op. Het is zonde namelijk dat onze sector door het slechte nieuws wordt geschaad, want het is een prachtige sector waar ik trots op ben en ik wil graag mijn steentje bijdragen om het imago van het beroep te verbeteren.

Goed. Nu genoeg over mijn keuze voor de accountancy. Laten we het over accon avm hebben.

Ik  wilde graag bij een middelgroot accountantskantoor werken, waar ik goed begeleid zou worden, er goede doorgroeimogelijkheden zijn met gezellige collega’s.

Hoe ben ik eigenlijk terecht gekomen bij accon avm?

Na het afronden van mijn studie heb ik bij verschillende accountantskantoren gesolliciteerd. Ik  wilde graag bij een middelgroot accountantskantoor werken, waar ik goed begeleid zou worden, er goede doorgroeimogelijkheden zijn met gezellige collega’s. Ook was ik op zoek naar een flexibel kantoor waar een informele sfeer heerst met een stukje diversiteit. Ik had dus een flink aantal eisen.

Toevallig werd ik in deze periode benaderd door een vriend van me, die werkzaam was bij accon avm. Hij maakte mij enthousiast voor onze organisatie. Hij vertelde me over de leuke sfeer op de controlepraktijk, de diversiteit in klanten en de werkzaamheden die hij allemaal uitvoerde. Ondanks dat het eerst een beetje raar voelde om bij hetzelfde bedrijf te gaan solliciteren en hij het niet met zijn manager had afgestemd, besloot ik om het toch te doen en gelukkig werd ik uitgenodigd voor een gesprek. Het eerste sollicitatiegesprek had ik met een recruiter. Ik was eerst wel een beetje zenuwachtig, maar toen we eenmaal waren begonnen met praten, waren de zenuwen weg. Na het eerste gesprek volgde een tweede gesprek met een ervaren accountant. Persoonlijk vond ik het plezierige gesprekken waarin we leuk gesproken hebben over mijn wensen en ambities.

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden bij Accon avm

In principe is iedere functie binnen accon avm een doorgroeifunctie. Dat wil zeggen dat je ongeveer om de drie jaar promotie kunt maken. De één is na twee jaar klaar om een stap te maken en de ander heeft er wat langer de tijd voor nodig, maar in principe wordt hier goed in meegedacht door de organisatie. Daarnaast staan de doorgroeimogelijkheden ook heel duidelijk beschreven in een handboek. Hierin staan bijvoorbeeld voor iedere functie de verwachtingen heel duidelijk beschreven. Daarnaast heeft accon avm ook een goede studieregeling en is iedereen vrij om een vervolgstudie op te pakken naast je werk en je contract wordt hier op afgestemd.

Aan het begin van het jaar maak je als medewerker een jaarplan waarin je je ambities en doelstellingen voor het komende jaar kenbaar maakt. Aan de hand hiervan wordt gemeten of je de deze hebt behaald en of je voldoende bent gegroeid. Door met je leidinggevende in gesprek te gaan wordt je hierin gecoacht en gestuurd.

Ik zelf volg naast mijn werkzaamheden de post master accountancy en ik heb de ambitie om binnen nu en een paar jaar door te groeien tot controleleider. Hier worden mij door accon avm ook alle mogelijkheden voor geboden. Het is hard bikkelen en je moet goed prioriteiten stellen, maar zodra je er eenmaal in zit ben je er aan gewend en is de combinatie goed te doen. Binnen accon avm zijn er ook veel gelijkgestemden, dus je kunt met vragen ook altijd wel bij iemand terecht. Daarnaast is het ook geen probleem om extra vrij te nemen om goed te kunnen leren voor toetsen (zo lang het werk het toelaat natuurlijk).

Accon avm begrijpt dat er meer is dan werk alleen!

Hoe ziet mijn werkdag er uit?

Mijn werkweek is verdeeld in vier dagen werken op maandag tot en met donderdag en op vrijdag volg ik mijn colleges. Wij werken altijd met een ervaren team om controlewerkzaamheden uit te voeren. Dat betekent dat we met meerdere personen naar de klant toe gaan om de interne processen te bekijken. Een controleteam bestaat altijd uit een controleleider, één of twee senior assistent accountants, een aantal assistent accountants en een paar beginnend assistent accountants. Het voordeel hiervan is dat je bij onduidelijkheden direct je vragen kunt stellen aan collega’s of de klant. Op locatie bij de klant zie je veel meer gebeuren dan wanneer je op kantoor achter je scherm blijft zitten.

We beginnen onze dag altijd wel een kort werkoverleg om de taken te verdelen. De controleleider of manager geeft een korte presentatie over het type klant, wat er moet gebeuren welke bijzonderheden er zijn en wat de deadline is tot oplevering. Vervolgens worden de jaarrekeningposten over het team verdeeld. In het begin voer je de eenvoudige jaarrekeningposten uit en naarmate je meer ervaring hebt, krijg je steeds moeilijkere posten toebedeeld.

Nieuwe teamleden krijgen een korte werkinstructie van een ervaren collega. Hij/zij legt uit wat er moet gebeuren, waarom en hoe het moet gebeuren. Na de werkinstructie moet je het zelf uitvoeren. Bij onduidelijkheid kun je je vragen stellen aan een teamgenoot of je kunt deze direct stellen aan de klant. Deze manier van werken past goed bij mij, omdat je op deze manier leert door te doen.

De werktijden variëren per dag / per klant. In principe werk je standaard acht uur per dag, maar soms wordt er overgewerkt. Vooral tijdens ‘busy season’ komt het geregeld voor om over te werken. Binnen accon avm proberen we dit wel gecontroleerd te doen en dit goed te verdelen over de collega’s. Af en toe organiseren we een overwerkavond en bestellen we pizza op kosten van de zaak. Op deze manier bikkelen we één avond door, maar heb je op de andere dagen van de week voldoende tijd om ook je privéleven te kunnen onderhouden. We begrijpen heel goed dat er meer is dan werk alleen. Het accountancy beroep is topsport bedrijven. We maken lange dagen en soms zit je veel achter je computer. Om dit te compenseren sport ik twee keer week om mezelf in balans te houden. Je kunt altijd blijven werken, maar een paar stappen terugnemen is ook fijn en gezond. Nu gaat de één hier anders mee om dan de ander. In principe is iedereen vrij om zijn eigen werkweek vorm te geven binnen accon avm.

De bedrijfscultuur en de kernwaarden binnen accon avm

De kernwaarden van accon avm zijn dichtbij, betrokken, ondernemend, ambitieus en meedenkend en dat zie je overal in terug. Binnen accon avm heerst een informele sfeer met gezellige collega’s en als je vragen hebt, dan kun je bij iedereen terecht. Het maakt niet uit of het de receptioniste of de directeur is. Iedereen staat voor je klaar! Daarnaast werk ik met een leuk jong team, waar toch ook al veel ervaring in zit. Iedereen helpt elkaar en de communicatielijnen zijn kort. Daarnaast organiseren we vaak interne cursussen om up-to-date en scherp te blijven. Na cursussen is het altijd gezellig om met elkaar te praten en elkaar te zien, want doordeweeks zit je vaak bij de klant en zie je niet altijd iedereen. Daarnaast plannen we ook een dagje om leuke dingen te doen buiten het werk met elkaar te doen.

Tot slot:

Ik ga elke ochtend met plezier naar mijn werk of richting de klant. Ik heb er totaal geen spijt van dat ik voor de beroep en accon avm heb gekozen. In mijn werk geeft het mij voldoening wanneer de cijfers aasluiten, de werkzaamheden kwalitatief zijn afgerond. Daarnaast ben ik blij dat ik alle ruimte krijg om door te groeien en mezelf te ontwikkelen. Daarnaast houd ik van de samenwerking met de leuke collega’s.