Career Stories

‘’Via mijn netwerk ben ik in 2005 bij HLB Van Daal terecht gekomen. Destijds ben ik begonnen als assistent accountant en inmiddels ben ik werkzaam als partner op ons regiokantoor Tilburg-Waalwijk.’’

Erwin van der Lee

‘’Via mijn netwerk ben ik in 2005 bij HLB Van Daal terecht gekomen. Destijds ben ik begonnen als assistent accountant en inmiddels ben ik werkzaam als partner op ons regiokantoor Tilburg-Waalwijk.’’, vertelt Erwin van der Lee. Nieuwsgierig hoe Erwin deze groei heeft doorgemaakt? Hij vertelt het je graag!

Waar komt je interesse voor het vak Accountancy vandaan?

Via mijn vader heb ik 15 jaar geleden op informele wijze kennis gemaakt met HLB Van Daal. Hij kende een van de toenmalige vennoten en ik mocht op gesprek komen. Ik zat op dat moment in de laatste fase van mijn studie Bedrijfseconomie aan de Universiteit van Tilburg waar ik niet veel later een master Finance heb afgerond. We hebben toen een algemene kennismaking ingepland en ik was diezelfde dag nog aangenomen als assistent accountant. In die tijd was dat de audit– en samenstelpraktijk nog gemengd. Voor mij was het echter als WO-student logisch om door te studeren voor RA en mij richting de audit te gaan specialiseren.

Hoe ben je bij HLB Van Daal terecht gekomen en klopt jouw eerste indruk nog steeds of is dit alleen maar beter geworden?

De organisatie is in de afgelopen vijftien jaar ontzettend gegroeid en verder geprofessionaliseerd. Toen ik in Waalwijk begon, waren we daar met ongeveer 30 collega’s en bestond de hele HLB Van Daal organisatie uit 115 collega’s. Op dit moment zijn dit er in Waalwijk meer dan drie keer zoveel en heb ik binnen HLB Van Daal 275 collega’s. Dat het een hele fijne club mensen om mee te werken is, dat is in de afgelopen jaren niet veranderd. Kwaliteit van werk en de klantbeleving staan voorop en dat biedt iedereen voldoende uitdaging. Dat beschouwen we als topsport. Daarnaast kan ik me helemaal vinden in hoe we tegen het leven in combinatie met het werk aan kijken. Het draait echt om een goede balans tussen die twee. En anders houd je het ook niet vol. Alle neuzen staan bij ons wat dat betreft dezelfde kant op en dat is fijn.

Hoe heb je de begeleiding en coaching ervaren toen je startte binnen HLB Van Daal?

De begeleiding en coaching heb ik als positief ervaren. Deze begrippen zijn altijd al prioriteit geweest binnen HLB Van Daal en dat zal ook zo blijven. HLB Van Daal is als advies- en accountantskantoor een echt opleidingskantoor. We helpen collega’s praktijkervaring op te bouwen en daar maken we graag tijd voor. Als je elkaar helpt, werk je prettiger samen. Zo simpel is het. Bij HLB Van Daal staat de deur voor iedereen open.

Hoe ziet een werkdag er bij HLB Van Daal voor jou uit?

Mijn werkdagen zijn heel divers en dat maakt het voor mij juist zo leuk. Op sommige dagen ben ik alleen maar aan het bellen, mailen en overleggen met klanten en collega’s. En op andere dagen moet er een dossier worden afgerond en ben ik daar volledig gefocust mee bezig. De ene keer ben ik bezig met de controle van een jaarrekening, de volgende keer begeleid ik een klant bij een investering. Daarnaast heb ik een divers klantenpakket. Het leuke is dat ik als accountant het voorrecht heb bij hen over de vloer te komen en achter de schermen en in de boeken te kijken. Als voetballiefhebber heb ik het geluk dat ik controlerend accountant bij betaald voetbalorganisaties ben. Ook heb ik verschillende internationale klanten waarvoor ik (vóór COVID-19) regelmatig de kans kreeg om internationaal te reizen. Zo heb ik bijvoorbeeld klanten bezocht in Amerika, Kazachstan en Marokko. Heel leuk, ontzettend leerzaam en zo kom je nog eens ergens. Ik kijk er naar uit dit snel weer op te kunnen pakken na deze pandemie.

Kun je aangeven wat het werken bij HLB Van Daal nog meer zo leuk maakt?

Voor mij zit dat in het feit dat de sfeer met de collega’s zo goed is en mijn werkzaamheden uitdagend en afwisselend zijn. Na vijftien jaar heb ik, al zeg ik het zelf, een mooie groei doorgemaakt en ik blijf iedere dag nog leren. Dat stopt gelukkig nooit!

Wat zijn jouw ambities?

Ik heb ambities te over. Ik zou nog zoveel willen leren en ervaren en ik hoop dat mijn klanten en HLB Van Daal daarvan zullen profiteren. In het verleden heb ik mijn ambities uitgesproken en waar kunnen maken. Zolang je je best doet, je kwaliteiten etaleert en aangeeft wat je wil, dan is alles mogelijk en is the sky the limit. In de voorbije jaren ben ik voor zowel de ontwikkeling van ons kantoor als voor mezelf ook op een andere vestiging van HLB Van Daal werkzaam geweest. Ook dat draagt bij aan de wederzijdse mogelijkheden. Goede voorbeelden daarvan zijn mijn benoeming tot partner en mijn deelname aan de internationale conferenties van HLB International.

Wat dat betreft ben je de architect van je eigen carrière en ik waardeer het zeer dat wij bij HLB Van Daal daar vervolgens de ruimte voor bieden.

Hoe is de sfeer binnen jouw team en met hoeveel collega’s ben je werkzaam op jouw afdeling?

Op de auditafdeling in Waalwijk werken we met ongeveer 20 collega’s. De sfeer is zeer goed; we zijn amicaal naar elkaar en gaan leuk met elkaar om. We werken hard als het moet en we laten de teugels vieren als dat kan. In de pauzes gaan we samen wandelen, spelen we een potje tafelvoetbal of halen we een broodje om de hoek. Er is ook een mogelijkheid op maandag samen te sporten (boksen) en op vrijdagmiddag sluiten we de week af met een borrel. Er wordt door diverse collega’s van ons kantoor gezamenlijk carnaval gevierd. Er is ook een “Wie is de Mol” groepsapp en zo kan ik nog wel even doorgaan. Onderling maken we geen onderscheid.

Gekeken naar je werkzaamheden binnen HLB Van Daal; waar ben je het meest trots op?

Ik ben het meest trots op het feit dat ik sinds 1 januari 2020 partner ben bij HLB Van Daal. Het is belangrijk om te weten waar je ambitie ligt, dit zeker uit te spreken en te laten zien. Ik ben geen partner geworden omdat ik hier al vijftien jaar werk, maar omdat ik het graag wil en heb laten zien dat ik het kan. In mijn eerste jaren had ik die ambitie nog niet, maar mijn ambitie is als gevolg van ervaring en een sterker geloof in eigen kunnen door de jaren heen gegroeid. Ik heb in die tijd veel partners gesproken om een beeld te krijgen van wat het partnerschap inhoudt. Ook ben ik participant geweest van het Young Professional Program en Talent Management Program, welke door HLB Van Daal worden aangeboden. Tot slot heb ik een externe coach gehad die mij verder heeft geholpen met het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden. Ik heb van mezelf zeker een winnaarsmentaliteit; ik wil graag de beste zijn en op het hoogste niveau acteren. Ongetwijfeld willen de meeste van mijn collega’s in de eerste paar jaar van hun carrière, net als ik toen overigens, hun titel behalen. Maar ik moedig mijn collega’s juist aan verder te denken. Wat wil je bereiken na het behalen van jouw titel?

Wat is jouw leukste moment bij HLB Van Daal?

Haha, er schieten me zoveel leuke momenten binnen. Neem bijvoorbeeld de diverse trips naar Amerika en naar Kazachstan. Die waren stuk voor stuk heel erg gaaf. Maar ook de Mastercourse van vorig jaar. Daar waren we, vraag me niet hoe, met een aantal collega’s nog laat op de avond in een karaokebar terechtgekomen. Dat was echt gezellig en daar hebben we het nog steeds over. Natuurlijk zijn ook de kleine momentjes erg waardevol; dat je bijvoorbeeld met het team bij een klant zit en samen de slappe lach krijgt. Die momenten koester ik.

Hoe ervaar je de werk/privé balans bij HLB Van Daal?

Ik ben tevreden over de werk/privé balans binnen mijn werkzaamheden, ook als partner. Ik vind mijn werk gelukkig erg leuk, dat scheelt natuurlijk al de helft. Je ziet dat op het niveau van partner, maar ook al in de jaren daarvoor, werk en privé af en toe in elkaar overlopen. Zo ben ik lid van de businessclub bij RKC Waalwijk en lid van Tafelronde 131 De Langhstraet. Hierdoor ben ik eigenlijk altijd wel meer dan 40 uur per week op pad, maar ik kan dan niet altijd zeggen of nu ik nu met mijn werk bezig ben of met een hobby. Ik heb altijd voldoende tijd om te ontspannen. En die ontspanning vind ik dus ook al deels in die extra activiteiten maar vooral ook bij mijn gezin met onze zoon Luuk van 1.

Hoe vind je het om bij een full–service advieskantoor te werken als HLB Van Daal? Kun je de voordelen benoemen?

Ik vind het zelf wel erg prettig te werken bij een full–service advieskantoor, waardoor we ook als kantoor altijd de urgentie voelen ons verder te blijven ontwikkelen. We voorzien onze klant in de breedste zin van onze adviesdiensten. We bieden het totaalpakket aan en dat voelt goed en professioneel. Die full-service gedachte heeft altijd al in ons DNA gezeten, maar door onze huidige omvang komt dat ook super uit de verf. De klant en zijn beleving staat voor ons centraal!

Werken bij HLB

Ook aan de slag bij HLB net als Olesya?

Ja, ik ben benieuwd!