Career Stories

"What impact will you make?"

Marc de Bood

Mijn naam is Marc, ik ben 22 jaar oud en ik loop stage bij Deloitte MKB Accountancy & Advies B.V.. Ik deel graag mijn verhaal over Deloitte, hoe ik bij Deloitte terecht ben gekomen, de opleidingen en doorgroeimogelijkheden, hoe een gemiddelde werkdag/werkweek eruitziet en over de bedrijfscultuur. Ik zal ook vertellen waarom ik voor Deloitte heb gekozen. Hopelijk heb je aan het einde van dit verhaal een beeld gekregen hoe het is om bij Deloitte te werken.

Over Deloitte

Deloitte is een professionele dienstverlener met wereldwijd 244.000 medewerkers en kantoren in meer dan 150 landen. Met ruim 5.500 medewerkers en 14 kantoren verspreid over heel Nederland is Deloitte een van de grootste aanbieders van professionele dienstverlening op het gebied van accountancy, belastingadvies, consultancy, risk advisering en financiële advisering.

Hoe ben ik terecht gekomen bij Deloitte?

In het derde jaar van mijn opleiding Bedrijfseconomie is het verplicht om een half jaar lang te proeven aan de praktijk door middel van een stage. Ik volg deze opleiding aan de Hogeschool van Amsterdam. Een ding was mij al vroeg helder; ik wil stage lopen bij een groot bedrijf. Een bedrijf uit ‘’the big four’’ (Deloitte, PwC, KPMG, EY) had mijn voorkeur. Ik ben mij gaan verdiepen in de websites van deze bedrijven en heb verschillende vacatures bekeken. Mijn keuze viel al snel op Deloitte en zij benaderde mij al zeer snel na mijn sollicitatie; binnen twee dagen werd ik al gebeld! Een online assessment was de eerste stap van de sollicitatieprocedure. Op basis van het behaalde resultaat werd ik vervolgens uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek met een recruiter. Na een paar dagen werd ik uitgenodigd voor een tweede kennismakingsgesprek met de manager en een werknemer van de afdeling. Zo kreeg ik een nog beter beeld van de thema’s die spelen op de afdeling MKB Accountancy & Advies. Na de prettige gesprekken wist ik het zeker: Deloitte past bij mij!

Deloitte geeft stagiaires ook direct de kans om met een accountant mee te gaan op klantbezoek.

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Tijdens mijn eerste sollicitatiegesprek werd aan mij gevraagd hoe ik de toekomst voor mij zie. De twijfel die ik toen had is of ik mijn hbo-opleiding voltijd of deeltijd wilde doorleren. Naar aanleiding van het eerste kennismakingsgesprek had ik besloten om na mijn Hbo-opleiding deeltijd door te gaan leren. Dit heb ik aangekaart en met de managers besproken. De reactie was positief en zij gaven aan wat de mogelijkheden hierin zijn. Tijdens het gesprek bleek dat mijn ambities goed passend zijn bij een bedrijf als Deloitte.

Mijn eerste werkdag bestond uit een landelijke introductiedag, waarbij je de nieuwe collega’s van Deloitte ontmoet. Deze dag bestond uit een uitgebreid programma waar je kennis maakt met de bedrijfscultuur, de normen en waarden en wat Deloitte verder aan afdelingen naast de Audit bezit. Een leuke, leerzame en vooral veelzijdige eerste werkdag!

In de eerste week van je stage ben je voornamelijk bezig met e-learnings en cursussen om zo de basis van de werkzaamheden op orde te brengen. Zo kreeg ik een Caseware training. Caseware is een programma dat gebruikt wordt om dossiers aan te maken. De engagementsoftware met rapportgenerator maakt het mogelijk om jaarrekeningen te genereren. Ik vond het prettig en leerzaam om in je eerste week een cursus te krijgen over de software waar je tijdens je stage veel mee zal gaan werken. Zo biedt Deloitte naast de verplichte cursussen en e-learnings ook de mogelijkheid om andere cursussen te volgen; dit kan zowel intern als extern. Jouw ontwikkeling staat bij Deloitte altijd centraal!

Hoe ziet een gemiddelde werkdag/werkweek eruit?

Dit verschilt natuurlijk per persoon, functie, planning en afdeling. De eerste week krijg je vooral kennis mee door middel van het volgen van e-learnings en trainingen. Dit is nodig om kennis te maken met Deloitte en om aan het werk te gaan op mijn afdeling. De werkzaamheden voor een stagiair zijn erg uiteenlopend. Deloitte geeft stagiaires ook direct de kans om met een accountant mee te gaan op klantbezoek. De afdeling MKB Accountancy & Advies B.V. richt zich primair op de DGA-markt, familiebedrijven en het midden klein bedrijf. Als adviseur van deze clientèle is deze de sparringpartner van het bestuur en directie. Naast adviseringsvraagstukken, samenstellen van jaarrekeningen en fiscale ondersteuning worden er ook klantadministratie gevoerd en belastingaangiften opgesteld. Vanaf dag een heb ik hier al aan mogen meedraaien!

Hoe is de bedrijfscultuur?

Ik ervaar Deloitte als een open bedrijfscultuur. Op mijn eerste dag werd ik leuk en enthousiast ontvangen en wanneer je een vraag hebt staat iedereen voor je klaar. Niemand is te beroert om je te helpen als je vastloopt of een keer iets niet weet. Ik ben immers een stagiair! Mijn eerste werkdag ben ik ook gekoppeld aan een buddy; een collega die de eerste weken jou op weg helpt met de werkzaamheden. Alle kantoren van Deloitte hebben flexplekken dat ervoor zorgt dat wanneer je een opdracht met een aantal collega’s moet uitvoeren, je elkaar makkelijk kan opzoeken. Wanneer ik liever alleen zit om bijvoorbeeld aan mijn scriptie te werken, kan ik een eigen ruimte opzoeken om geconcentreerd te gaan werken.

Deloitte heeft ook een aantal kernwaarden waar ik direct tijdens mijn stage van heb mogen proeven. Deloitte staat voor het creëren van toegevoegde waarde, betrokkenheid, culturele verscheidenheid, maar de belangrijkste is integriteit.

Ik ben blij dat Deloitte het vertrouwen in mij heeft gekregen om mij een mooie, leerzame stage aan te bieden. Ik heb mijzelf vanaf het eerste kennismakingsgesprek gelijk welkom gevoeld en dat is iets wat ik nog steeds voel.

Dus ben jij ambitieus en zoek jij een werkgever waarbij jij het verschil kan maken? Dan kan ik je alleen maar adviseren om te kijken op werkenbijdeloitte.nl voor een vacature die bij jou past.