Career Stories

"Ik ben blij dat ik in dit team mag werken en ben trots op de mogelijkheden en innovaties die HLB Van Daal biedt."

Olesya Bekerova

Olesya Bekerova (36) is een ambitieuze vrouw. Voor haar is the sky the limit. Olesya is geboren en getogen in Oezbekistan, maar geen grens is voor haar onbereikbaar. Twee jaar geleden heeft ze besloten samen met haar kinderen te verhuizen naar Nederland voor HLB Van Daal en dat bevalt haar goed.

Mijn naam is Olesya, maar in de Westerse wereld kan bijna niemand dit goed uitspreken, dus is het Alisha geworden, haha. Ik ben geboren is Oezbekistan, een klein stadje. Twee jaar geleden ben ik naar Nederland verhuisd. Ik ben 36 jaar en moeder van twee kinderen; een 11-jarige dochter en 5-jarige zoon. Mijn dochter is altijd meegereisd door Europa en mijn zoon was nog jong toen we naar Nederland kwamen. Ze hebben het beide erg goed en leuk in Nederland.

Toen ik solliciteerde bij HLB is het vrij snel gegaan. Inmiddels werk ik als Audit manager voor de Internationale praktijk van HLB Van Daal, voornamelijk voor niet-Nederlands sprekende klanten. Talen als Russisch, Frans en Duits passeren dagelijks de revue. Ik werk met verschillende culturen en talen en spreek dan ook Engels, Russisch en Oezbeeks. Dit internationale karakter spreekt mij erg aan. Frans en Nederlands kan ik verstaan en lezen en blijf ik ontwikkelen.

Waar komt je interesse voor het vak accountancy vandaan?

Goede vraag, ik denk dat het toch de achtergrond van mijn familie is. Mijn opa was Overheid auditor en mijn moeder is Belastingadviseur/auditor. Ik wilde eigenlijk iets doen in de sector toerisme tot ik een open dag van de Tax & Finance opleiding bezocht. Een leraar heeft mij daar opgemerkt en ik heb daar een baan aangeboden gekregen. Ik werkte toen als officemanager, maar ik was er wel in geïnteresseerd. Waarom niet? Dacht ik. Zo is mijn leven binnen de financiële wereld begonnen.

Mijn eerste indruk was super, met name omdat mijn collega’s zó overtuigd waren om mij hierheen te brengen.

Hoe ben je HBL Van Daal terecht gekomen en klopt jouw eerste indruk nog steeds?

Ik heb bij HLB Tashkent gewerkt in Oezbekistan en was daar verantwoordelijk voor de zakelijke relaties binnen de internationale tak. Daarvoor had ik al op veel locaties gewerkt; Afghanistan, Dubai en het Verenigd Koninkrijk. Toen ik een openstaande functie op de internationale praktijk in Nederland zag heb ik vrijwel direct gesolliciteerd. Ik dacht eerder dat ik misschien terecht zou komen in de UK of Frankrijk en had nooit verwacht in Nederland terecht te komen. Nadat ik gesolliciteerd had, had ik een paar dagen later al een bericht van Jason Mariarathanam en vrij snel daarna werd ik gebeld door Erik van der Haar. Toen is het heel snel gegaan en binnen 2 maanden stond ik met mijn kinderen en één grote koffer in Nederland. Alles was geregeld; alle documenten en mijn visum. Mijn eerste indruk was super, met name omdat mijn collega’s zó overtuigd waren om mij hierheen te brengen. Ze hadden het allemaal zo goed geregeld en ze kenden mij niet eens! Ik kon niet geloven dat ze dit allemaal voor mij deden. In Oezbekistan moest ik namelijk alles zelf regelen. Zelfs de school van mijn kinderen werd aangeraden, waardoor ik bijna nergens zelf meer aan hoefde te denken. Toen ik aankwam in Nederland, ontvingen ze mij hartverwarmend op Schiphol met een box lekkere snacks. Bij aankomst voelde het alsof ik ‘thuis’ kwam, terwijl dit mijn eerste bezoek aan Nederland was. Ik heb me vanaf dag één nooit een buitenstaander gevoeld.

Hoe ervaar je de begeleiding, coaching en het contact met de partners?

Mijn eerste indruk was verbazingwekkend. Jason was eigenlijk mijn gids, hij vertelde alles over de zakelijke relaties en de cultuur binnen HLB Van Daal. Erik heeft me op algemeen en zakelijk gebied veel geleerd, ook over HLB. Doordat hij mij iedere dag helpt, blijf ik groeien en mezelf ontwikkelen en daar ben ik hem iedere dag weer dankbaar voor. ‘I’m learning the best from the best, haha.’ Nu werk ik veel samen met vier of vijf collega’s in het internationale team. Natuurlijk was de eerste dag gek; nieuwe taal, nieuwe mentaliteit maar dat was ik wel gewend van mijn andere buitenlandse ervaringen. Met kleine grapjes kun je zelf ook het ijs breken. Ik ging er open in en heb nog geen moment spijt gehad. Met alle andere partners heb ik ook goed contact. De sfeer is goed en daar ontvangen we zelfs complimenten over van klanten, daar ben ik zo trots op!

Hoe ziet een werkdag binnen HLB Van Daal voor jou eruit gekeken naar de internationale bedrijfsvoering?

Heel erg afwisselend uiteraard. Het begint al met heel veel verschillende talen; eigenlijk wordt iedere Europese taal binnen het internationale team gesproken behalve Nederlands. Het eerste jaar was met momenten zwaar, maar het contact met de partners was erg fijn. Ze hebben mij goed gecoacht en geleerd hoe ik het contact met klanten op kon pakken en hoe ik de relaties kan onderhouden. Vandaag de dag helpen Jason en Philippe Meyers mij als coach en bij Internationale vraagstukken. Er komen vraagstukken vanuit Kazachstan, Frankrijk en Duitsland tegelijkertijd binnen met allerlei verschillende hiërarchieën, het is dus constant schakelen tussen de klanten, talen en mentaliteiten. De vele verschillende soorten van communicatie maakt het uitdagend om op ieder niveau goed en professioneel te werk te gaan. Je moet erin willen duiken om erachter te komen wie je contactpersoon aan de andere kant van de telefoon is. Ik vind dit geweldig om te doen, dit is iedere dag een uitdaging voor me!

Geloof dat mensen ook in jou geloven! Geloof in je eigen dromen en sta achter wat je wilt bereiken. Werk hard voor je dromen, dan komen er altijd mooie kansen voorbij die je met beide handen aan moet pakken. Wees dankbaar, wees blij met jezelf, geloof in andere mensen en wees vrolijk!

Hoe is de sfeer binnen jouw team en met hoeveel collega's ben je werkzaam?

Ik werk vaak met diverse collega’s uit verschillende teams samen. Er zijn een aantal collega’s met wie ik vaak vast samenwerk, meestal met vier of vijf directe collega’s. Zij zijn heel fijn om mee samen te werken. Zij zijn echt goed in wat ze doen! Het internationale vraagstuk is vooral bij Regiokantoor Tilburg-Waalwijk gevestigd dus de collega’s en teams werken daar ook voornamelijk. In het begin was het natuurlijk even wennen aan elkaar, maar inmiddels is de sfeer erg fijn en maken we voldoende grappen met elkaar. Ook klanten merken dat we op elkaar kunnen rekenen en dat we met elkaar lachen, dus dat krijgen we dan ook vaak te horen.

Wat zou je graag nog willen bereiken binnen jouw functie?

Nu ben ik dus Audit Manager. Ik wil uiteraard doorgroeien, want ik heb zoveel ambitie haha! Dat is de reden dat ik hier ben en niet in het kleine stadje in Oezbekistan, ik probeer door te groeien. Ik wil nog een Master behalen in International Executive Accountancy, dan ben ik RA, vertrouwd adviseur én bevoegd om internationaal te tekenen. Toen ik in Nederland kwam heb ik mijn ambities ook duidelijk uitgesproken; ik zal hard werken, doorgroeien en de hoogste posities behalen. Ik wil mezelf uitdagen en als er bij HLB Van Daal op een dag een Director International op de internationale praktijk nodig is, neem ik die rol graag op me. Op privé vlak ben ik een onafhankelijke vrouw met twee kinderen die het goed doen op school. Ik voel me geen expat. Ik reis veel, heb mijn hobby’s, leuke collega’s, een huis en ik geniet van Nederland en mijn kinderen. Ik heb zelfs mijn eigen auto via HLB Van Daal waar ik altijd van heb gedroomd! Ik ben echt trots op wat ik binnen twee jaar heb weten te realiseren. Met geduld en wilskracht kom je er wel!

Gekeken naar de werkzaamheden binnen HBL Van Daal; waar ben je het meest trots op?

Uiteraard doet het krijgen van complimenten van klanten mij goed, verwachtingen overtreffen en lastige situaties niet uit de weg gaan.

Ik ben blij dat ik in dit team zit, samen gaan we vooruit. Ook moeten we het natuurlijk hebben van de kleine dingen; ik riep laatst dat het Auditor Day was en mijn collega’s wisten van niets! Dit moet natuurlijk wel gevierd worden. Het is zeker niet altijd makkelijk geweest: ook wel stressvol, deadlines en wel eens overwerken. Maar ik ben blij dat ik in Nederland ben en trots op mijn team, de rol die ik hier heb en de mogelijkheden die ik tot nu toe heb gekregen.

Wat is jouw leukste moment bij HBL Van Daal?

Het grappigste moment was met kerst in 2019; er was een hele grappige quiz georganiseerd om elkaar te leren kennen. Daarnaast de Mastercourse die ieder jaar in oktober plaatsvindt; vorig jaar was er een hele leuke afterparty. Je leert je collega’s op een hele andere manier kennen. Leuk om te zien dat collega’s op de werkvloer heel anders kunnen zijn dan op een feestje. 

En natuurlijk: mijn nieuwe leaseauto in ontvangst mogen nemen! Bij HLB Van Daal voel ik altijd een kans om mijn dromen te vervullen. Het is mooi om te zien dat als je werkgever je kansen biedt, je deze ook waar kan en mag maken.

Hoe ervaar je de werk/ privé balans?

Tijdens Covid-19 was het een uitdaging. Ik moest productief voor mijn werk zijn, voor mijn klanten, als lerares voor mijn kinderen en als mama thuis. Dat waren erg lastige dagen. Door de flexibiliteit van HLB Van Daal kon ik mijn werk naar de avonduren verplaatsen. Nu de kinderen weer hun ritme op kunnen pakken kan ik alles goed balanceren. Door goed te plannen en thuis veel structuur te bieden kom ik een heel eind. Ik ga altijd heel structureel op tijd naar bed, ik sta op, mediteer en ga sporten, lezen of studeren. Vóór de kinderen dan wakker worden heb ik even een momentje voor mezelf gehad. Vrijdagavond, zaterdag en zondag staan compleet in het teken van mijn familie. Dan is al mijn aandacht op de kinderen gericht.

Werken bij HLB

Ook aan de slag bij HLB net als Olesya?

Ja, ik ben benieuwd!