Career Stories

Senior Manager binnen HLB Amsterdam vertelt over hoe hij zijn carrière goed weet te combineren door de juiste werk-privé balans op kantoor.

Rick Kwantes

Kun je kort vertellen wie je bent, waar je vandaan komt en wat je doet?

Ik ben Rick Kwantes, Senior Manager binnen HLB Amsterdam. Binnen HLB Amsterdam hebben we alleen een samenstelpraktijk en dus geen controlepraktijk. Samen met Hans Barneveld stuur ik de Accountancy afdeling aan van +/- 15 collega’s. In 2003 ben ik mijn carrière begonnen bij HLB Schippers als beginnend assistent en doorgegroeid naar Manager. In 2011 is HLB Schippers samengegaan met BDO waar ik vervolgens 4 jaar werkzaam ben geweest. In een transitie als deze moet je je echt aanpassen aan een nieuwe organisatie.

Na 2 jaar wist ik mijn draai te vinden en kon én mocht ik mij meer richten op de MKB– en Internationale praktijk. Iets later in mijn carrière heb ik nog een korte overstap gemaakt naar een klein accountantskantoor, maar hier werd snel duidelijk dat het niet de juiste match was. Via Hans Barneveld ben ik in september 2017 begonnen bij HLB Amsterdam. Hier werkte op dat moment voornamelijk oud-collega’s, maar ook andere collega’s waar ik voorheen mee heb samengewerkt bij HLB Schippers.

Voor mij is er wel degelijk een verschil binnen de diverse kantoren. Bij de echt grote kantoren staat alles meer vast in procedures. Bij HLB Amsterdam is dit niet het geval en dat is precies wat mij er zo in aantrekt. Je komt binnen in eigenlijk één grote zandbak en mag je hier zelf lekker in gaan spelen zolang je aan het einde van de rit wel de verantwoording draagt. Een jong kantoor dat pas 5 jaar draait, maar waar erg veel waarde wordt gehecht aan de input die je meebrengt.

Je komt binnen in eigenlijk één grote zandbak en je mag hier zelf lekker in gaan spelen zolang je aan het einde van de rit wel de verantwoording draagt.

Waarom heb je gekozen voor het Accountancy vak, waar komt je interesse vandaan?

Dat is een lang verhaal. Ik studeerde bedrijfseconomie aan de HES. Op een gegeven moment moest ik een keuzevak kiezen. Voor deze keuze mocht je proeflessen volgen. Ik koos op dat moment elementaire accountantscontrole. Niet een heel interessant vak, maar de docent die deze les gaf werkte op dat moment bij EY. Ik vond de manier hoe de docent de les verzorgde en zaken over wist te brengen zó interessant. Later dat jaar had ik uiteraard ook een stageplek nodig en deze ben ik uiteindelijk via deze docent bij EY gaan lopen.

Tijdens mijn laatste jaar studie heb ik een bijbaan gezocht binnen de Accountancy en zo ben ik bij HLB Schippers terecht gekomen.

Ik heb bewust gekozen om niet de audit in te gaan. Ik ben van mening dat je binnen de Samenstel/adviespraktijk naast de ondernemer zit en dat je uit kan gaan van het gesprek dat je hebt met de ondernemer. Dat vind ik persoonlijk een prettigere samenwerking dan dat je een andere rol aan dient te nemen binnen de controlepraktijk.

Hoe ziet je dag eruit?

Ik start op, werk altijd eerst mijn mail bij en vervolgens loopt eigenlijk iedere dag anders. Soms begin ik met afspraken met bij klanten op kantoor of bij ons. Reviewen van dossiers hoort daarbij, maar ook de aandacht voor de organisatie en collega’s. Op een dag ben je toch al snel 20% van de dag in gesprek. Dit kan telefonisch of face to face zijn. De klanten zijn het uitgangspunt, maar uiteindelijk ben je intern ook veel bezig met zaken. Het begin en eind zit bij de klant en het gehele tussenproces voer je op kantoor of momenteel thuis uit.

Hoe is de sfeer binnen jouw team en met hoeveel collega’s ben je werkzaam op jouw afdeling?

Het is een combinatie tussen een zakelijke en een huiselijke sfeer. Het kantoor van HLB Amsterdam is een hele grote moderne afdeling. Niet een typische accountantsafdeling denk ik. Juist omdat het een open ruimte is, hoor en zie je elkaar veel meer en werk je op een andere manier samen. Je bent heel snel betrokken bij je collega’s en klanten. Het overleg dat je onderling hebt maakt het veel efficiënter. Je hebt op één grote afdeling veel meer contact onderling i.p.v. dat iedereen op zijn eigen kantoor zit.

Is er een serie die je kijkt?

Als ik TV kijk is het meestal sport dat ik op zet. Als er geen sport op TV is zet ik snel een serie op. House of cards vond ik echt fantastisch. Homeland staat hoog op de lijst om aan te beginnen. Narcos was ook een top serie; leuk en gaaf om weg te kijken.

Wat wilde je worden toen je jonger was?

Profvoetballer… iets héél anders dan Accountant. Van jongs af aan heeft er altijd iets van voetbal in gezeten, maar ik kwam toch wel snel tot de ontdekking dat op professioneel niveau voetballen er niet in zat. Toch was het mijn jongensdroom.

Hoe ervaar je de privé/werk balans binnen HLB Amsterdam?

De balans slaat soms wel een beetje door. Mensen krijgen hier voldoende ruimte voor hun privéleven. Dat is belangrijk vooral voor bijvoorbeeld jonge ouders die zorg moeten dragen voor hun kinderen, of studenten die wat meer tijd aan hun studie door moeten brengen. Mijn kinderen hebben ook vakantie of zijn wel eens ziek en dan is het echt een voordeel als het nooit een probleem is dat je thuis werkt. Uiteraard hoort daar wel de nodige verantwoordelijkheid bij.

Wat is je ambitie? Wat zijn je ambities voor de toekomst én waar zie je jezelf over een aantal jaar?

Het is niet mijn primaire doel geweest om ooit als accountant met Partnerambitie binnen te komen bij een bedrijf. Het belangrijkste voor mij is een prettige werkomgeving. Uiteindelijk heb ik wel ambities om iets voor mijzelf op te zetten. Wellicht binnen HLB óf helemaal voor mezelf. Ik ben iemand die het prettig vindt om alles stapsgewijs op te pakken. Eerst manager, nu zelfstandig accountant. Nu gaan we kijken wat de volgende stap met zich meebrengt.

Werken bij HLB

Ook aan de slag bij HLB net als Olesya?

Ja, ik ben benieuwd!