Career Stories

"Met goed plannen en voldoende rust nemen is de combinatie van werken, studeren en topsport voor mij goed te doen, maar dit vergt wel veel discipline."

Rico Brand

Momenteel 21 jaar en woonachtig in Leerdam. Sinds januari 2020 werkzaam als Assistent Accountant Audit bij HLB Blömer. Naast zijn werk als assistent accountant is hij ook Europees kampioen in Taekwon-do en draagt momenteel de derde Dangraad in Taekwon-do en de eerste Dangraad in Combat Hapkido.

Europees kamioen? Vertel.

Op 6-jarige leeftijd ben ik begonnen en 6 jaar later had ik mijn zwarte band! Ik begon les te geven in Taekwon-do bij mijn lokale sportvereniging. Een aantal jaren geleden begon ik op te vallen bij de Nationale wedstrijd selectie commissie. Zij hebben destijds een Nationaal team samengesteld die een gezamenlijk doel voor ogen hadden: Het EK van 2019.

Momenteel train ik 3 keer per week in Alphen a/d Rijn, waarvan 2 avonden door de weeks en 1 ochtend in het weekend. Daarnaast ook nog een avond in Leerdam, waar ik ben begonnen. Taekwon-do is mijn passie, dus daarom heb ik er ook zoveel voor over.

Hoeveel uur per week maak jij gemiddeld?

Dat is een goede vraag. Ongeveer 12 uur per week aan sport, 32 uur per week bij HLB Blömer en 8 uur per week aan studie en dan nog wat losse uurtjes aan het studeren.

Heb jij extra uren in de dag?

Was het maar zo. Met een goede en strakke planning kom je een heel eind. Als je ergens gemotiveerd voor bent dan werk je er hard voor. Soms ben ik genoodzaakt wel eens een training over te slaan omdat ik prioriteiten moet stellen voor werk.

Ik heb het geluk dat ik snel zaken oppik, zowel tijdens mijn studie als gedurende mijn werkzaamheden op kantoor.

Is de combinatie van werken, studeren en topsport lastig?

Het is niet lastig, maar wel zwaar op sommige momenten. Met goed plannen en voldoende rust nemen is de combinatie voor mij goed te doen, maar dit vergt wel veel discipline. Ik heb het geluk dat ik snel zaken oppik, zowel tijdens mijn studie als gedurende mijn werkzaamheden op kantoor. Tijdens de colleges merk ik dat ik het grootste gedeelte al in mijn hoofd heb zitten. Thuis kan ik me dan richten op het oefenen of herhalen.

Hoe ben je in aanraking gekomen met accountancy?

Ergens heb ik altijd een rekenknobbel gehad. Daarnaast omschrijf ik mezelf als een sociaal en communicatief vaardig persoon. Die twee kenmerken combineren was mijn zoektocht. Sommige leggen misschien niet direct de link naar accountancy maar juist als accountant ben je erg sociaal bezig. Je staat dagelijks in contact met de klant. Bij Nyenrode was mijn keuze dan ook snel gemaakt, het voelde goed! Het is altijd een gok, maar ik weet dat ik de juiste keuze heb gemaakt.

Hoe ervaar je de coaching en begeleiding binnen HLB Blömer?

Erg prettig. Met HLB Blömer heb ik duidelijke afspraken gemaakt. Mijn collega’s houden veel rekening met mijn trainingen en wedstrijden en proberen hier flexibel mee om te gaan. Zo zat ik laatst op een dinsdag bij een klant in Limburg waar ik bleef overnachten. Dat betekent voor mij dat ik een avond mijn training mis. Donderdag kan ik dan eerder naar huis waardoor ik die training niet hoef te missen. Kortom zolang ik aan mijn uren kom zijn de partners en collega’s erg flexibel.

Tevens heb ik een vaste begeleider voor de vaste gang van zaken en mijn ontwikkeling. Vaak plannen we om de zoveel tijd een gesprek in om te evalueren hoe het gaat.

De studiecoaches van Nyenrode houden ook rekening met mijn situatie. Ik heb ook wedstrijden in het buitenland waardoor het regelmatig voor komt dat ik een college moet missen. Tot nu toe kunnen we hier goede afspraken over maken zolang mijn studieresultaten op orde blijven.

Wat staat er op nummer 1, werk of sport?

Ik vind mijn werk als Assistent Accountant bij HLB Blömer interessant en heb dan ook de ambitie om een goede carrière neer te zetten. Maar op de eerste plek…. Zonder twijfel toch sport en dan specifiek Taekwon-do, daar ligt echt mijn passie.

Bij HLB Blömer was direct duidelijk te zien dat ze achter een gezonde werk-privé balans staan.

Wat vond je belangrijk tijdens je keuze voor een werkgever?

Met stip op nummer 1: Balans tussen werk en privé. Dat is het eerste wat ik zocht. Bij HLB Blömer was direct duidelijk te zien dat ze staan achter een gezonde werk-privé balans. Daarnaast staan vitaliteit en ontwikkeling hoog op mijn wensenlijst, deze vind ik momenteel goed terug bij HLB Blömer.

Tijdens de open dag op Nyenrode kwam ik er al snel achter wat ik wel en niet zocht bij een werkgever. Je hoort vaak de verhalen van een standaard overwerk cultuur bij kantoren. Een werkweek van 60 tot 80 uur. Dit is voor mij niet haalbaar in combinatie met Taekwon-do. Toen ik aan Nyenrode begon ben ik elders begonnen met werken omdat ik daar een goede werk privé verhouding ervoor terug zou krijgen. Toch kwam ik er al snel achter dat ik op zoek was naar iets anders voor de langere termijn. Na even zoeken kwam ik al snel bij HLB Blömer uit. Na twee sollicitatiegesprekken en een goed gevoel verder werk ik er intussen alweer een half jaar.

Heb jij eigenlijk nog wel tijd voor een avondje stappen met vrienden?

Ik doe mijn best. Sociaal contact met mijn vrienden vind ik erg belangrijk. En een avondje de stad ergens in of een drankje bij iemand thuis doen ben ik altijd voor in. Wanneer mijn planning het toelaat maak ik hier dan ook tijd voor. Gelukkig hebben mijn vrienden veel begrip voor mijn situatie.

Als je 1 hele vrije dag hebt, wat doe je dan het liefst?

Misschien een beetje gek, maar lekker niks… Soms heb ik dat echt even nodig. Op de bank hangen en een serie of film kijken. Momenteel ben ik net klaar met wat series maar een goede actie film of een serie als Suits kijk ik het liefst op mijn vrije dagen.

Hoe denk je dat je vrienden je omschrijven?

Doelgericht, sociaal, loyaal en dat ik op mijn strepen kan staan (tot ergernis aan toe). Soms heb ik belangrijke wedstrijden of periodes waardoor ik weinig tot niet aanwezig ben bij feestjes of verjaardagen. Sociaal contact is belangrijk. Voor een korte periode ter voorbereiding van een wedstrijd moet ik prioriteiten stellen waardoor ik sommige feestjes oversla. Maar mijn vrienden zijn belangrijk dus de periodes moeten niet te lang duren.

Waar sta jij over 5 jaar?

Met Taekwon-do train ik momenteel voor het WK 2022 hier in Nederland. Ik hoop hiervoor geselecteerd te worden en met een medaille naar huis te gaan. Ik heb afgelopen februari tegenover de regerend wereldkampioen gestaan in Engeland. In de laatste ronde, vlak voordat ik op moest tegen hem, kwam ik er pas achter dat hij regerend wereld kampioen is.

De laatste ronde was een stijlpatroon (Tuls). Tuls bevatten tal van balansoefeningen, spierbeheersing oefeningen en combinatievormen hiervan. Ook al voeren de Engelse dezelfde patronen uit, hanteren zij toch net een andere stijl met subtiele verschillen ten opzichte van mijn stijl. Hier heb ik helaas 3-1 verloren. Ik ga altijd voor het hoogst haalbare en dat is dan ook mijn doel voor het WK van 2022.

Wat betreft mijn carrière bij HLB Blömer hoop ik door te kunnen groeien naar Ervaren assistent accountant of zelfs controleleider. Ik ben ambitieus op beide vlakken en weet dat ik het niet erg vind om hier hard voor te werken.

Werken bij HLB

Ook aan de slag bij HLB net als Rico?

Ja, ik ben benieuwd!