Career Stories

“Je ontwikkelt bij iTrainee kennis van SAP én werkt aan je sociale vaardigheden.”

Tessel de Boer

Ik groeide op in Den Haag en kwam in 2014 in Amsterdam terecht om een studie Kunstgeschiedenis te volgen aan de Universiteit van Amsterdam. Na mijn vwo was ik zoekende. Ik had niet echt duidelijk voor ogen wat ik wilde studeren. Dat is een stuk makkelijker als je dokter of advocaat wilt worden, maar ik had mijn carrière nog niet uitgestippeld. Uit interesse startte ik met Kunstgeschiedenis, maar na een jaar realiseerde ik me dat mijn toekomst daar niet lag. Bovendien was het baanperspectief niet erg rooskleurig. Dat was een van de overwegingen bij mijn keuze voor een nieuwe studie. Daarnaast wilde ik een meer praktische richting op. Na een jaar lang kunstenaars, titels van schilderijen en jaartallen stampen snakte ik naar rekensommen. Zo kwam ik uit bij de opleiding Finance & Control.

Affiniteit met IT

Werken met cijfers lag mij goed en in juli 2019 studeerde ik af. Ik wist nog niet wat mijn droombaan was. Ik overwoog stage te lopen, maar voelde de behoefte om echt te starten met een baan. Daarom wilde ik graag een traineeship doen. Ik heb een aantal organisaties op een rij gezet die mij aanspraken en gekeken naar de mogelijkheden voor een traineeship. Op LinkedIn gaf ik aan dat ik op zoek was naar een nieuwe uitdaging. Vrij vroeg in het zoekproces stuitte ik op een berichtje van Myrte van ITrainee. Zij benadrukte hoe de business en IT steeds meer met elkaar verweven zijn en dit sprak me erg aan. Ik neigde al een beetje richting IT, maar ik had geen kennis en ervaring in het vakgebied. Dat was bij veel vacatures wel een vereiste. Voor het traineeship van iTrainee was het geen eis, maar een voorwaarde dat je er affiniteit mee hebt. Tijdens mijn studie had ik al met SAP gewerkt, waardoor ik me aangesproken voelde door het berichtje van iTrainee. Niet dat ik enorm heb genoten van mijn ervaring met SAP, want de software heeft wel een gebruiksaanwijzing. Toch had ik een positief gevoel over iTrainee en besloot ik contact op te nemen.

Ik doorliep de selectieprocedure van iTrainee en werd uitgenodigd om deel te nemen aan het traineeship. Dat vond ik allemaal erg spannend; solliciteren, capaciteitentests maken, mezelf presenteren aan wildvreemden. Achteraf gezien viel het allemaal enorm mee. De gesprekken voelden goed en ik kreeg de indruk dat het een fijne leeromgeving was. Dat bleek ook wel tijdens het opleidingstraject. Ik ontwikkelde er kennis van SAP én werkte aan mijn sociale vaardigheden. Geen vraag was te veel en ik werd tijdens de colleges en in de zoektocht naar een opdrachtgever uitstekend begeleid.

Ik neigde al een beetje richting IT, maar ik had geen kennis en ervaring in het vakgebied. Dat is meestal wel een eis bij bedrijven. Voor het traineeship van iTrainee was het geen eis, maar wel een voorwaarde dat je er affiniteit mee hebt.

Zorgen maken? Nergens voor nodig!

Op 1 april begon ik bij Deloitte als Risk Consultant om 15 maanden ervaring op te doen. Vanwege de coronasituatie begon ik vanuit mijn woonkamer. Niet bepaald hoe ik mijn eerste werkdag voor ogen had. Toch bevielen de eerste weken heel goed. Via Skype maakte ik kennis met mijn collega’s. Dus geen handje geven en vijf minuten kletsen, maar meteen een grondige kennismaking. Dat was spannend, maar ik werd warm ontvangen. De eerste week was ik vooral bezig met e-learning en het sleutelen aan mijn laptop. Daarna kreeg ik een paar kleine (SAP-)klusjes en heel even maakte ik me zorgen dat ik niet genoeg te doen had. Ik zocht naar de balans tussen proactief zijn en mezelf aanbieden om te helpen, maar ik wilde ook niemand in de weg lopen. Nou, die zorgen waren nergens voor nodig. Inmiddels staat mijn planning vol en vergeet ik soms te lunchen op een drukke dag. Komende week ben ik bijvoorbeeld bezig met een project waarbij we een GITC Library ontwikkelen. Dit is een framework van IT controls in SAP dat gebruikt wordt voor advieswerk bij klanten. Verder volg ik het wekelijkse IT Audit Bootcamp, een online college door managers van Deloitte om iedereen up-to-date te houden. Voor mij is dat een mooie voorbereiding op de IT-audits die voor mij op de planning staan over een paar weken.

Mijn collega’s checken regelmatig om te vragen hoe het gaat. Dat is toch wel fijn, omdat je in het begin soms het gevoel hebt alsof je rondzweeft als een heliumballon. Vooral op de dagen dat ik weinig calls heb en weinig mensen spreekt. Gelukkig hebben we iedere dag een ‘coffee call’ met het hele SAP-team. Dat is puur voor de gezelligheid en om in contact met elkaar te blijven. Mijn buddy is ook geweldig. Ze komt ook bij iTrainee vandaan en heeft me goed op weg geholpen. Bij haar kan ik terecht met al mijn praktische vragen en natuurlijk de do’s en don’ts. De sfeer in het team is heel goed en het is leuk om de teamdynamiek te ontdekken. Ik krijg echt zin om naar kantoor te gaan!

Ik vond het allemaal erg spannend; solliciteren, capaciteitentests maken, jezelf presenteren aan wildvreemden. Achteraf gezien viel het allemaal enorm mee. De gesprekken voelden goed en het was een fijne leeromgeving.

Grijp elke kans om te leren

Ik ben natuurlijk net begonnen met mijn huidige baan. Daar ga ik nog heel veel leren en ervaring opdoen. Ondanks dat ik nog niet op kantoor ben geweest, heb ik het gevoel dat ik een goede keuze heb gemaakt. Ik zit goed op mijn plek. Ik hoop bij te dragen aan mooie, innovatieve projecten, te groeien binnen Deloitte en uiteraard plezier te hebben in mijn werk.

Waar ik in de toekomst terechtkom? Geen idee, maar ik had ook geen idee dat risk advisory iets voor mij zou zijn. Bovendien wist ik niet dat een grote organisatie als Deloitte bij me zou passen. Daarom zou ik aan mensen die net zijn afgestudeerd meegeven dat je altijd wel op je plek terechtkomt. Heb je niet de baan gekregen waarvoor je gesolliciteerd hebt? Dat geeft niet! Want dan was er waarschijnlijk geen match tussen jou en de organisatie. Dat betekent dat je het er zelf waarschijnlijk ook niet naar je zin zou hebben. Gebeurt dit toch? Ook geen probleem. Een baan hoeft geen levenslange commitment te zijn. Grijp elke kans aan om te leren en ervaring op te doen. Dat neem je altijd mee!

Werken als SAP Consultant

via iTrainee

Afgestudeerd? En nu? Meteen aan de slag, of eerst nog doorleren? Ons traineeprogramma voor SAP, de meest gebruikte bedrijfssoftware ter wereld, biedt je een unieke springplank naar een topbaan bij een topbedrijf. Alleen voor ambitieuze talenten! Kun jij het aan?

Ja, vertel me hoe dat werkt!