Career Stories

"Stagelopen binnen een vernieuwende tak van sport binnen een Accountantskantoor: IT Audit."

Wen Yao Bruins

Wen Bruins 23 jaar oud, Student Accountancy bij de Hogeschool Rotterdam. Op dit moment ben ik bezig met mijn afstudeerstage bij Grant Thornton en schrijf ik mijn scriptie over cloudapplicaties in de jaarrekeningcontrole bij de afdeling IT audit. Meestal ben ik op kantoor Rotterdam te vinden, maar soms zit ik ook in Amsterdam.

Hoe ben je bij de organisatie terecht gekomen?

Met Grant Thornton heb ik voor het eerst kennisgemaakt via de studievereniging waar ik bij zit, YEBA, bij hun jaarlijkse Dinner Night in mijn 2e jaar. Hierbij werden dan verschillende middelgrote kantoren uitgenodigd om in een wat informelere setting kennis te maken. Hier had ik een klik met de afgevaardigden van Grant Thornton en toen de inhousedag er was, heb ik mij daarvoor aangemeld. Ik was destijds ook bevriend met een ouderejaars, welke had gesolliciteerd voor zijn afstudeerstage bij IT audit. Tot op dat punt had ik daar nog nooit over gehoord, maar hij had het wel aan mij aangeraden. Naar aanleiding daarvan ging ik verder kijken wat IT audit inhield en zag dat dit inderdaad op mijn eigen interesses aansloot.

Hierna heb ik dus ook gesolliciteerd voor een meeloopstage bij IT audit en werd ik aangenomen. Eenmaal begonnen was het nog best pittig, aangezien dit niet helemaal op mijn opleiding Accountancy aansloot. Gelukkig heb ik hulp en goede begeleiding gehad vanuit Grant Thornton om mijn kennis te verbreden en ben ik naar meerdere klanten geweest voor interviews. Toen het tijd was voor mijn afstudeerstage had ik mijn ogen ook weer op Grant Thornton gericht en heb toen direct contact opgenomen met de partner van de afdeling en zo mijn afstudeerstage geregeld. Ik wist alleen nog niet precies waar ik mijn scriptie over wilde schrijven. Samen zijn we op het onderwerp cloudapplicaties in de jaarrekeningcontrole gekomen.

Kun je iets zeggen over eventuele opleidingen en doorgroeimogelijkheden?

Het is binnen de accountancy en binnen accountantskantoren gebruikelijk dat je daarna een opleiding volgt om een titel te behalen. Voor IT audit is dit de RE-titel. Van wat ik begrepen heb, is het gebruikelijk dat de opleiding door het kantoor (deels) wordt betaald en je dus 1 dag in de week naar school gaat en de rest werkt. Wat betreft doorgroeimogelijkheden als we het hebben over doorgroeimogelijkheden als stagiair zijnde, is het zeker mogelijk. Het is afhankelijk van jouw eigen inzet en of er natuurlijk voldoende plek is op dat moment om na jouw afstuderen als starter hier aan de slag te kunnen gaan. Zelf wil ik heel graag hier door, aangezien ik een goede klik heb met mijn collega’s en het hier een relaxte werksfeer vind hebben.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag of werkweek van jou eruit?

Een gemiddelde werkdag begint voor mij rond 9 uur s ochtends als ik op kantoor aankom. Bij Grant Thornton hebben we flexplekken, dus ik kijk waar er plek is en ga daar zitten. Ondanks de flexplekken zie je altijd wel dat de verschillende afdelingen bij elkaar gaan zitten, aangezien dat het meest praktisch is. Ik zit meestal bij de controlerende afdeling, maar soms ook bij de samenstellende afdeling. De IT audit afdeling is sterk aan het groeien, maar nog relatief klein. Hierdoor is het niet altijd mogelijk om bij elkaar te zitten, aangezien iedereen vaak bij klanten is en iedereen uit een andere hoek van het land komt. Ik zit dan ook vaak als een van de weinigen op kantoor van het team. Dit kan eenzaam klinken, maar dat is helemaal niet het geval. Ik kan goed opschieten met de mensen van andere afdelingen en soms is de cyber security afdeling ook op kantoor Rotterdam aanwezig.

De gedachte dat je zelf verantwoordelijk bent dat jouw werk op tijd af is en dat het daarbij niet per se uitmaakt of je dat tussen 9 en 5 op kantoor doet sluit heel erg aan op mijn persoonlijke voorkeuren.

Mijn dag bestaat eigenlijk helemaal uit scriptie schrijven. In de ochtend verwerk ik over het algemeen informatie die ik de dag ervoor heb gevonden of kijk naar welke onderdelen herschreven moeten worden. Rond een uur of 12, half 1 gaan we meestal lunchen. Er is altijd wel iemand die mee wilt lopen naar de dichtstbijzijnde supermarkt, dus daar haal ik dan wat te eten en gaan we samen weer terug naar kantoor om de lunch daar te nuttigen. Hierna ga ik weer verder aan het werk. Rond een uur of half 3 verlies ik een beetje concentratie en ga ik papers en ander naslagwerk lezen. Hier maak ik notities van, die ik de volgende dag weer verwerk. Rond een uur of 5, half 6 ga ik naar huis op de fiets, aangezien ik een kleine 10 min van kantoor woon.

Op kantoor Amsterdam is het lichtelijk anders. Rond ieders dip uurtje, rond een uur of 4, wordt er een potje tafelvoetbal gespeeld. Verder is de dag redelijk hetzelfde.

Hoe is de bedrijfscultuur, wat zijn de kernwaarden van de organisatie? Wat maakt het voor jou dat je het er zo naar je zin hebt?

Ik vind het vooral heel erg fijn dat iedereen flexibel is (van mijn afdeling). Als ik soms verhalen hoor van andere bedrijven hoor dat men echt stipt om half 9 op kantoor moet zijn en geen minuut eerder weg mag dan 5 uur, ben ik heel blij dat ik hier mijn stage loop. De gedachte dat jij zelf verantwoordelijk bent dat jouw werk op tijd af is en dat het daarbij niet per se uitmaakt of je dat tussen 9 en 5 op kantoor doet sluit heel erg aan op mijn persoonlijke voorkeuren. Daarnaast heb ik hele leuke collega’s wiens balans tussen professionaliteit en lol goed bij die van mijzelf aansluiten. We hebben ook eens in de zoveel tijd uitjes zoals naar een gaming arena gaan met het team. Zo ga leer je je collega’s ook weer op een andere manier kennen.

Meer weten?

www.carrierebijgt.nl